Bugüne kadar hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar gündemdeydi. Hatta pandemi sürecinde birçok evcil hayvan koronavirüs bulaştırdığı iddiasıyla sokağa atıldı. Ancak bilim dünyası bu sefer “Biz insanlar hayvanları hasta edebilir miyiz?” sorusunu soruyor. Cevap: Evet.

İnsanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar var mı

İnsanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar var mı?

İnsanlar, hayvanlar ve hastalıkların her zamankinden daha fazla iç içe geçmiş durumda olduğunu belirten Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Veteriner Dr. Murat Akbaş, insanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar hakkında şu bilgileri verdi:

KEDİLERE, KÖPEKLERE, FİLLERE TÜBERKÜLOZ BULAŞIYOR

KEDİLERE, KÖPEKLERE, FİLLERE TÜBERKÜLOZ BULAŞIYOR

“Antarktika hariç her kıtada insanlardan hayvanlara atlayan bakteri, virüs, parazit ve mantar vakaları keşfedildi. Tennessee Üniversitesi Veterinerlik Koleji’ne anoreksi, kusma ve inatçı öksürük ile gelen üç yaşındaki Yorkshire teriyeri kurtarılamadı. Ölüm sonrası da dahil olmak üzere bir dizi test yapıldıktan sonra, hayvanın tüberküloza yakalandığı sonucuna varıldı. Köpeğin sahibi 6 aydır tüberküloz tedavisi görüyordu. Bu, tüberkülozun insandan köpeğe belgelenmiş ilk geçişiydi.

Kediler de tüberküloza karşı hassastır, ancak en yaygın olarak sığır tüberkülozunu veya daha nadiren, hastalığın kuşlar tarafından taşınan bir versiyonuna yakalanırlar. Köpekler, insan kaynaklı tüberkülozdan etkilenebilecek tek hayvan değildir. Illinois’deki egzotik bir hayvan çiftliğinde, insanlardan verem bulaşan belgelenmiş bir dizi fil vakası görüldü.

Categories:

Tags:

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir