Kediniz veya köpeğinizle birlikte uyumak doğru mu, evcil hayvanınızla uyumak güvenli mi, biliyor musunuz? Birçok evcil hayvan sahibi, yatağını veya yatak odasını evcil hayvanıyla paylaşıyor. Köpeğinizle veya kedinizle uyumanın çeşitli faydaları var. Ancak koşullara bağlı olarak, göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz riskler de vardır. Yine de bir evcil hayvanla uyumak, başka bir insanla aynı yatağı paylaşmanın risklerinden çok da farklı değil. Ortalama, sağlıklı bir evcil hayvanın bir kişiye hastalık bulaştırma riski çok düşüktür.

Kedi veya köpek gibi evcil hayvanlarla uyumanın birçok insan için önemli bir ritüel olduğunu belirten Veteriner Hekim Ebru Akbaş, hem evcil hayvanınız hem de siz sağlıklıysanız kediniz ya da köpeğinizle uyuyabileceğinizi söylüyor. Akbaş, evcil hayvanınızla uyuyup uyumama konusunda şu bilgileri veriyor:

HAMİLELER VE KANSER HASTALARI DA KEDİ VEYA KÖPEKLE UYUYABİLİR


Hamileler ve kanser hastaları kedi veya köpekle uyuyabilir mi sorusu da merak edilen konular arasında.

Bir kişinin bağışıklığı düştüğünde, hasta olduğunda veya tıbbi tedavi görülen dönemlerde olduğu gibi immün sistemi zayıfladığında bağışıklık sistemi tam çalışmadığından evcil hayvanla aynı yatakta uyumaması öneriliyor. Veteriner Hekim Ebru Akbaş, konuyu şu şekilde açıklıyor:

“Hamileler evcil hayvanıyla uyuyabilir. Kemoterapi alan kanser hastaları da kemoterapi aldıktan sonra ilk beş gün haricinde evcil hayvanıyla uyuyabilir.”

“Aslında bir evcil hayvanla uyumak, başka bir insanla aynı yatağı paylaşmanın risklerinden çok da farklı değil.” diyen Akbaş, “ortalama, sağlıklı bir evcil hayvanın bir kişiye hastalık bulaştırma riski çok düşük.” diye açıklıyor. Riskleri azaltmanın basit bir yolu da “hayvanı yatağın ucunda ayrı bir battaniye üzerinde uyuması için eğitmek.

Veteriner Hekim Ebru Akbaş, “Kediler ve köpekler çeşitli bakteri ve parazitler taşırlar; bunlardan bazıları insanlara aktarılabilir. Stafilokok (cilt enfeksiyonları) ve yuvarlak solucanlar gibi parazit hastalıkları, insanlar ve evcil hayvanlar arasındaki yakın temasla ilişkili bazı sağlık tehlikelerine örnektir. Ancak bu riskler, özellikle hayvanlar temiz tutulursa ve rutin veteriner kontrolleri yapılırsa düşüktür.” diyor.

ÇOCUKLAR EVCİL HAYVANLARLA YATAĞINI PAYLAŞABİLİR Mİ

ÇOCUKLAR EVCİL HAYVANLARLA YATAĞINI PAYLAŞABİLİR Mİ?


Yetişkin evcil hayvan ebeveynleri gibi, küçük çocuklar da genellikle aile köpeği veya kedisi ile uyumak istiyor. Ancak Veteriner Hekim Ebru Akbaş, “6 veya daha küçük yaştaki bir çocuğun bir evcil hayvanla yalnız uyuması genellikle doğru değil” diyor.

Bir diğer yandan evcil hayvanın bebekle uyumasını istemesek de evin yeni bireyini tam anlamıyla evcil hayvandan uzak ebeveyn gözetiminde bebeği koklamasına ve tanımasına izin vermek gerektiği belirtiliyor. Aksi taktirde kediniz veya köpeğinizde kardeş kıskançlığı ortaya çıkabiliyor.

EVCİL HAYVAN YATAĞI


Yatakta uyumak evcil hayvan ebeveyni için rahat değilse, yatak odasının içine veya yatağın yanına rahat, temiz bir evcil hayvan yatağı yerleştirebilirsiniz. Evcil hayvanınızın kokunuzu alması için giysinizin bir parçasını (örneğin bir tişört) yatağına koyun. Evcil hayvanlar ebeveynlerini sever ve kokularını içine çekmek ister.

Categories:

Tags:

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir