Çocuğunuzun at binmesini, en azından bu deneyimi bir kere olsun yaşamasını istiyorsanız, doğru yoldasınız. At binme sporu ile tanışan çocuklar, ömür boyu sürecek bir dostluğa adım atarlar. Binicilik sporunda çocuk 4-6 yaşlarına kadar bir atın hayvan olduğunu anlayamaz ve arkadaşı olarak kabul eder. At binerken kazanılan hayvan sevgisinin çocuğun sosyalleşmesi adına da önemli faydaları bulunur. Peki çocuğunuzun at binmesi için hangi atlar uygun, biliyor musunuz? Sizler için çocuklarda at binme sporu için en ideal atları listeledik, at binmenin çocuk gelişimine etkilerinden bahsettik.

Gelişmiş ülkelerde binicilik sporuna başlama yaşı 4 olarak kabul ediliyor. 4-6 yaş arası çocuklara yaşları çok küçük olduğu için teknik binicilik eğitiminden çok animasyon ağırlıklı eğitim veriliyor. Bu derslerde birinci planda hayvan sevgisi ve atla olan diyalogun geliştirilmesi amaçlanıyor. Binicilik eğitimlerinde çocuklar yaşlarına ve fiziki yapılarına uygun pony adı verilen küçük atlarla eğitim alıyor. 4-14 yaş arası çocuklar pony’lerle, 14 yaş yukarısı yine fiziksel yapılarına uygun atlarla eğitim alabiliyorlar.

Çocuklarda 6 yaştan sonra ince motor gelişiminin tamamlanması yani algılama ve uygulama yeteneğinin gelişmesi hedeflendiği için yavaş yavaş animasyon kısmı azaltılarak teknik eğitime ağırlık veriliyor. Hatta Türkiye’de 6-14 yaş arasındaki çocukların katıldığı binicilik müsabakaları da yapılıyor.

Çocuklar genellikle bir ata veya midilliye sahip olmayı hayal ederler. Çocuğunuz için bu hayali gerçeğe dönüştürmeyi planlıyorsanız, bazı küçük ırklar çocuklar için daha uygun. Çocuğunuz düşerse, küçük atlar yere daha yakın olduğu için risk de azalıyor.

Ata binmeyi öğrenmenin, her yaştan çocuğa gerçek bir özgüven artışı sağlayabileceğini belirten Veteriner Murat Akbaş, çocuklara uygun at ve midilli türlerini Posta.com.tr okuyucuları için derledi.

Shetland Midillisi: Shetland midillileri, küçücük boyutları, dayanıklılıkları ve eğlenceli kişilikleri nedeniyle çocuklar için çok popülerdir.

Boy: 71 cm ila 117 cm arası
Ağırlık: 181.5 kg ila 205 kg arası
Amerikan Midillisi: Amerikan midillisi, özellikle genç biniciler için geliştirilmiş Kuzey Amerika orjinli bir türdür. Dayanıklı ve atletiktir.

Boy: 110 cm ila 140 cm arası
Ağırlık: 204 kg ila 430 kg arası
Galli Midillisi: Her boydaki Galli Midillileri, çocuklar için uygundur. Genellikle dayanıklı, atletik, zeki ve çok yönlü hayvanlardır.

Boy: 111.7 cm ila 160 cm arası
Ağırlık: 181.5 kg ila 544 kg arası
New Forest Midillisi: Birleşik Krallık menşeli New Forest Midillisi, yüzyıllar boyunca çeşitli ırklarla karıştırılmış ve bu harmanlama, dayanıklı, arkadaş canlısı ve uysal bir hayvanla sonuçlanmıştır. Vücutları küçük bir çocuğun binebileceği kadar dardır.

Boy: 120 cm ila 140 cm arası
Ağırlık: 318 kg

Kısa Boylu Amerikan Atı: Bir midilli olmasa da bu atlar çok yönlülüğü ve uysal mizacıyla son derece popüler bir aile atıdır. Daha büyük çocuklar için düşünülebilecek ortalama 150 cm yüksekliğinde atlardır.

Boy: 140 cm ila 160 cm arası
Ağırlık: 430 kg ila 545kg arası
Appaloosa: Appaloosa’lar, çocuklar için harika tercih olabilecek bir ırktır. Bu cins, nazik, sağduyulu mizaçlarıyla çocuklar için idealdir.

Boy: 140 cm ila150 cm arası
Ağırlık: 430 kg ila 545 kg arası
Amerikan Safkanı: Bu ırk, soyağacında güçlü bir Amerikan kısa boylu karışımına sahiptir. Genellikle sakin, nazik bir mizaçları vardır.

Boy: 140 cm ila 150 cm arası
Ağırlık: 430 kg ila 545 kg arası
Morgan Atları: Morgan ırkı atları, özellikle yeni başlayan biniciler için mükemmel aile atlarıdır. Genellikle insan aile üyeleriyle sosyalleşmeyi severler. Çocuklar için çok uygundur.

Boy: 140 cm ila 150 cm arası
Ağırlık: 430kg

Categories:

Tags:

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir